Het Stedelijk College gaat voor duurzaam!

Opening vernieuwde schoolkantine Het Stedelijk College in Zoetermeer

Het Stedelijk College gaat voor duurzaam!

Gisteren werd de vernieuwde kantine van Het Stedelijk College in Zoetermeer feestelijk heropend. Dit gebeurde door de overhandiging van een ‘broodje Stedelijk’ aan een van de leerlingen. Het broodje werd door leerlingen zelf ontwikkeld. Het harde broodje met op smaak gemaakte tomatensalsa, kaas en ui wordt exclusief in de schoolkantine van Het Stedelijk College verkocht.

Al direct is het druk bij de verbouwde schoolkantine. Zodra het luik opent, komen er mensen op af. Het vernieuwde concept valt goed in de smaak, zowel bij leerlingen als medewerkers. Zo komen tussen de pauzes diverse docenten even een praatje maken en het nieuwe uiterlijk van de kantine bewonderen. Niet alleen de bebording is vernieuwd, ook de uitgiftebalie is opnieuw ingericht met de nadruk op gezonde en duurzame producten. Alle producten komen vers binnen of worden vers gemaakt. Daardoor blijft de kwaliteit gewaarborgd.

Gezondheid in schoolkantine
Facilitair manager Henk van Oudenallen: “Al vijftien jaar maakt Het Stedelijk College de schoolkantine steeds gezonder. Toen Van Leeuwen Catering een aantal jaar geleden het gezonde ONTDEK-concept uitrolde, waren we daar erg enthousiast over. We zijn het concept destijds meteen uit gaan voeren. Afgelopen jaar is het contract met de cateraar verlengd. De kantine is nu volgens het vernieuwde concept verbouwd, zodat de uitstraling en de producten nog gezonder en duurzamer zijn!“

Gouden schoolkantineschaal
Marco van Stappershoef, directeur van Van Leeuwen Catering: “Binnen ons vernieuwde concept voor middelbare en mbo-scholen streven wij ernaar om te voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum voor een ‘gouden schoolkantine’. Schoolkantines die voldoen aan deze richtlijnen, komen in aanmerking voor een ‘gouden schaal’. Met de huidige indeling van de schoolkantine op Het Stedelijk College voldoen wij aan die richtlijnen. Het wachten is nu op een controle van het Voedingscentrum, zodat Het Stedelijk College de schaal uitgereikt kan krijgen.”

Duurzaam en veilig
Door de verbouwing worden gezonde en duurzame producten in het zonnetje gezet. Daarnaast wordt binnenkort de PIN ingevoerd. Dat zorgt ervoor dat leerlingen veiliger over straat kunnen, omdat ze niet meer met contant geld op zak hoeven te lopen. Ook is het een stuk sneller, waardoor de leerlingen minder lang in de rij hoeven te staan en sneller van hun duurzame aankoop kunnen gaan genieten. Voordeel voor iedereen dus!

Lokale samenwerking werpt vruchten af

Opening restaurant Hogeschool Utrecht locatie Amersfoort

Lokale samenwerking werpt vruchten af

Het splinternieuwe FOOD4YOU-restaurant in de Hogeschool Utrecht, locatie Amersfoort (HUA) werd geopend door waarnemend directeur Marnix van den Berg. Hij smeerde symbolisch het eerste broodje in het nieuwe restaurant, waarmee de opening een feit was.

Het restaurant wordt geëxploiteerd door Van Leeuwen Catering uit Leidschendam. Tijdens de zomervakantie is hard gewerkt door de cateraar om het restaurant op tijd af te krijgen. Dit harde werk werpt nu zijn vruchten af: de uitstraling is een stuk frisser en moderner, en de producten die verkocht worden zijn afkomstig uit de regio. Daarnaast is het aanbod voor 80% gezond: frituursnacks worden op deze locatie niet meer verkocht. Wel wordt er bijvoorbeeld de gezonde kapsalon verkocht, die is ontwikkeld door diëtisten van de Haagse Hogeschool. Zo laat de cateraar studenten kennismaken met eten dat lekker, gezond en duurzaam is!

Het Lokaal
Van Leeuwen Catering werkt samen met Het Lokaal, een foodhall en eetgelegenheid in Amersfoort waar lokale ondernemers hun producten aanbieden. Zo worden in het restaurant op de HUA broodjes aangeboden van lokale bakker Elsenburg & Sebastiani, evenals zuivel van landwinkel De Kopermolen en koffie van Branderij Boot. Deze branderij levert duurzame koffie doordat zij letten op de levensomstandigheden van zowel de boer als de landarbeiders, en op het vervoer vanaf plantage naar branderij. Deze ondernemers hebben naast het aanbod in het restaurant van de HUA, ook een plaatsje in Het Lokaal.

Week van de Smaak
Manager Gezond- en duurzaamheid Vicky van der Bijl: “Door een wisselende combinatie van gezonde, lokale en versbereide producten stellen wij een spannend assortiment samen wat elke dag weer verleidt tot een andere verantwoorde keuze. Daarnaast hebben wij ook lokale snacks die voortreffelijk aansluiten bij de duurzame koffie van branderij Boot!” Afgelopen week omarmde het restaurant de ‘Week van de Duurzaamheid. Daarbij werden een overheerlijke ‘bugs burger’ van meelwormen en een krekelbrownie aangeboden om te proeven. Zo konden studenten kennismaken met een avontuurlijk gerecht!

FOOD4YOU restaurant HUA inrichting

Het nieuwe FOOD4YOU-restaurant in de Hogeschool Utrecht locatie Amersfoort

Gouden Schoolkantineschaal voor Hartenlustmavo Bloemendaal

Gouden Schoolkantine Schaal

De Hartenlustmavo wint een gouden Schoolkantine Schaal!

De Hartenlustmavo in Bloemendaal heeft een gouden Schoolkantine Schaal 2017 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laten zij zien dat de schoolkantine gezond is ingericht.

De Hartenlustmavo heeft hard gewerkt om de kantine gezonder te maken. Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan centraal in hun gezonde schoolkantine. Het oog van leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. En er is altijd water beschikbaar in de vorm van fruitwater op de balie en flesjes. De leerlingen zijn blij met dit aanbod dat verleidt om gezonder te kiezen.

Richtlijnen Gezondere Kantines
De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

De Gezonde Schoolkantine
De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

Patricia met Gouden Schoolkantineschaal

Patricia met Gouden Schoolkantineschaal

Sociaal ondernemen scoort!

Sociaal ondernemen scoort

Succesvolle inspiratiemiddag voor lokale werkgevers

Het Werkgevers Service Punt (WSP) Zuid-Holland Centraal organiseerde een inspiratiemiddag in Duinrell voor haar ambassadeurs. Het thema: ‘Sociaal ondernemen scoort!’ Doel van de middag was werkgevers te enthousiasmeren en informeren over het aannemen van werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
 
Hoofdgast van de middag was Willem van Hanegem: trainer, coach, een van de beste profvoetballers van Nederland en sociaal ondernemer. Hij ging in gesprek met het Ambassadeursnetwerk over inclusief ondernemen. Later in de middag sloten overige ondernemers aan. Een van de belangrijkste doelen van de middag was het enthousiasmeren van nieuwe werkgevers voor sociaal ondernemen. Werkgevers konden ervaringen uitwisselen met ambassadeurs. Daarnaast konden geïnteresseerden zo op een inclusieve manier ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het aannemen van een werknemer via het WSP.

Afspiegeling van de maatschappij
Een van de aanwezigen was Marco van Stappershoef, directeur van Van Leeuwen Catering. “Van Leeuwen Catering is ambassadeur voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij vinden het belangrijk om sociaal, gezond en duurzaam ondernemen te stimuleren. Iedereen telt mee, en dat willen we natuurlijk ook in de praktijk laten zien. Een bedrijf is een afspiegeling van de maatschappij. Daarom is het belangrijk dat iedereen meedoet! Vanmiddag was een ideale manier om onze ervaringen met anderen te delen.” De onderwijscateraar heeft een contract met de Haeghe groep, met de stichting Delta in Zutphen, en via het WSP kwamen diverse medewerkers in dienst bij Van Leeuwen Catering.

groepsfoto ambassadeurs en wethouders

Ambassadeurs van het Werkgevers Service Punt en wethouders komen bijeen voor inspiratiemiddag

 

Veurs Lyceum op bezoek bij gezonde cateraar

Duurzaamheid in de praktijk

Veurs Lyceum op bezoek bij gezonde cateraar

Donderdag kwamen twee klassen van het Veurs Lyceum op bezoek bij Van Leeuwen Catering uit Leidschendam. Dit is de cateraar waar de school een contract mee heeft. Ze kregen hier informatie over duurzaamheid en sociaal ondernemen in de schoolkantine, en waarom hun eigen schoolkantine de duurzaamste van Nederland is.

De leerlingen uit 2-havo en 2-atheneum/gymnasium werden onthaald met een gezond drankje, waarna ze een interactieve les kregen over verschillende onderwerpen die met voeding te maken hebben. Zo kwam de betekenis van een transportbeweging aan bod, wat sociaal ondernemen inhoudt, en wat er allemaal gebeurt op het hoofdkantoor. Ook werd gefocust op duurzame keuzes maken en het positieve effect van de gemaakte keuze. De les werd afgesloten met een korte rondleiding door het hoofdkantoor.

Duurzaam en sociaal
De lessen werden georganiseerd vanuit het samenwerkingsverband betreffende de duurzaamste schoolkantine van Nederland. Het leek de betrokken partijen een goed idee de leerlingen te laten zien hoe het hoofdkantoor van de onderwijscateraar eruitziet, en wat de achterliggende processen inhouden. Bart van Leeuwen, stagiair Voeding en Diëtetiek: “De leerlingen begrepen heel goed wat duurzaamheid inhield, maar het concept van ‘sociaal ondernemen’ vonden veel leerlingen wat lastiger. De studenten hebben een compleet beeld gekregen van wat wij hier doen!” Deze week bezoeken de overige tweede klassen van het Veurs Lyceum de cateraar.

tweede klas middelbare school krijgt voorlichting van stagiair

2 atheneum/gymnasium krijgt voorlichting van Bart van Leeuwen

Next page →
© Copyright 2015 Catering op Maat