Van Leeuwen Catering ontvangt Gouden Schaal Voedingscentrum

Afgelopen donderdag gaven de wethouders Gezondheid en Sport namens de gemeente Leidschendam-Voorburg op het Veurs Lyceum de aftrap van de campagne Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Tevens reikte het Voedingscentrum de Gouden Schaal uit aan Van Leeuwen Catering, omdat het Veurs Lyceum voldoet aan de nieuwste eisen voor een gezonde kantine.

Na het welkomstwoord door Charlotte van Thiel-Tuininga, rector van het Veurs Lyceum, gaf Van Leeuwen Catering een presentatie over het bedrijf, de achtergrond van het project en het belang van duurzaamheid en gezondheid voor jongeren. Vervolgens verduidelijkte de relatiemanager van JOGG, André van Schaveren, wat de campagne precies inhoudt. Met het uitreiken van het JOGG-bord aan wethouders Nadine Stemerdink en Floor Kist, JOGG-regisseur Miriam Blom, en beleidsambtenaar Monique de Booij startte de campagne officieel. Vervolgens zoomden de wethouders in op het ONTDEK project in de kantine van het Veurs Lyceum, waarna Iris Dros namens het Voedingscentrum de Gouden Schaal uitreikte aan Helen den Os van Van Leeuwen Catering. Ook de jongeren uit de leerlingenraad werden even in het zonnetje gezet.

 

Jongeren op Gezond Gewicht

Jongeren Op Gezond Gewicht zet zich in voor een gezonde omgeving voor jongeren, waarbij zij voeding, sporten en bewegen stimuleert door middel van samenwerking tussen private en publieke partijen. Al meer dan 121 gemeenten gebruiken deze aanpak. Zij tekenen een driejarige samenwerkingsovereenkomst waarin zij beloven initiatieven te ondersteunen die een gezondere leefstijl voor jongeren promoten. Tevens beheert JOGG het Akkoord ‘Gezonde Voeding op Scholen’. Dit Akkoord biedt cateraars, automatenleveranciers, producenten en andere toeleveranciers de mogelijkheid hun verantwoordelijkheid te nemen en gezonde keuzes in de schoolkantines promoten. Iedere ondertekenaar heeft de ambitie om in 2020 op minstens 25% van alle scholen een ‘gouden’ kantine (80% gezonde keuze – 20% uitzonderingsproducten) aan te bieden.

JOGG overhandigt een plaatsnaambord als bewijs dat gemeente Leidschendam-Voorburg zich inzet voor jongeren op gezond gewicht; de schoolkantine van Van Leeuwen op het Veurs Lyceum ontvangt de Gouden Schaal van het Voedingscentrum.

JOGG overhandigt een plaatsnaambord als bewijs dat gemeente Leidschendam-Voorburg zich inzet voor jongeren op gezond gewicht; de schoolkantine van Van Leeuwen op het Veurs Lyceum ontvangt de Gouden Schaal van het Voedingscentrum.

Gezondere kantines

Binnen het Akkoord wordt gewerkt met de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. Van Leeuwen ‘Catering op maat’ biedt al acht jaar een gezonde schoolkantine aan, waarbij duurzaamheid en sociaal ondernemerschap hoog in het vaandel staat. Deze zomer wordt de kantine in het Veurs Lyceum verbouwd volgens het ONTDEK-concept, waarbij dit de meest duurzame, gezonde en sociale schoolkantine van Nederland moet worden. Van Stappershoef: ‘We maken bijvoorbeeld gebruik van milieuvriendelijke disposables en groente en fruit zijn voor 80 procent duurzaam. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Ook de plofkip kom je bij ons niet tegen. Als je staat voor bewust leven, geldt dat ook voor de dieren. Ook leiden wij op onze eigen VL-Academie leerlingen op in het cateringvak, bieden stages aan en lespakketten. Wij zien dat als social return. We werken verder mee aan gemeentelijke programma’s zoals Jongeren in de Lift. Daarbij worden jongeren begeleid naar betaald werk. Ook steunen we lokale doelen, zoals acties op scholen, sport en scouting.’

© Copyright 2015 Catering op Maat