Category Archives: Gouden kantine

Gouden Schoolkantineschaal voor Hartenlustmavo Bloemendaal

Gouden Schoolkantine Schaal

De Hartenlustmavo wint een gouden Schoolkantine Schaal!

De Hartenlustmavo in Bloemendaal heeft een gouden Schoolkantine Schaal 2017 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laten zij zien dat de schoolkantine gezond is ingericht.

De Hartenlustmavo heeft hard gewerkt om de kantine gezonder te maken. Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan centraal in hun gezonde schoolkantine. Het oog van leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. En er is altijd water beschikbaar in de vorm van fruitwater op de balie en flesjes. De leerlingen zijn blij met dit aanbod dat verleidt om gezonder te kiezen.

Richtlijnen Gezondere Kantines
De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

De Gezonde Schoolkantine
De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

Patricia met Gouden Schoolkantineschaal

Patricia met Gouden Schoolkantineschaal

Opening vernieuwde ONTDEK-kantine

Nieuwe ONTDEK-kantine in Veurs Lyceum Leidschendam

Opening vernieuwde ONTDEK-kantine

Afgelopen week werd in de kantine van het Veurs Lyceum in Leidschendam de vernieuwde ONTDEK-kantine geopend. Deze kantine moet het paradepaardje worden van schoolcateraar Van Leeuwen Catering, eveneens uit Leidschendam. Intentie is deze kantine de gezondste en duurzaamste schoolkantine van Nederland te maken.

Het Veurs Lyceum is de eerste schoolkantine die Van Leeuwen Catering in haar portefeuille had. Het is dan ook niet helemaal toevallig dat het nu ook de eerste schoolkantine is waar het vernieuwde cateringconcept is ingevoerd. Voor het vernieuwde concept is de hele uitgiftebalie verbouwd: er is beplating met hout-look aangebracht, het logo en lettertype zijn vernieuwd, er is nieuwe bebording ontworpen en er wordt een levendige achterwand toegevoegd. Het vernieuwde concept moet gezondheid en duurzaamheid uitstralen, en is toegespitst op de belevingswereld van de doelgroep.

Duurzaamste straat
De intentie wordt nog versterkt door de ligging van de school aan de Burgemeester Kolschotenlaan, de duurzaamste straat in de regio. Asfalt vervangen door reflecterende stenen, een radarsysteem en pratende prullenbakken zijn enkele van de toegepaste snufjes. De duurzaamheid in het vernieuwde ONTDEK-concept van Van Leeuwen Catering zit hem vooral in de aangeboden producten en de wijze van transport naar de locatie.

ONTDEK-concept
‘Met ons vernieuwde concept willen wij ons doel verwezenlijken om in elke schoolkantine de Gouden Schaal van het Voedingscentrum te halen,’ aldus Marco van Stappershoef, directeur Onderwijscatering van Van Leeuwen Catering. ‘Het gouden schoolkantine-concept ONTDEK bestaat voor tachtig procent uit gezonde producten. Leerlingen ontdekken zo dat gezond en duurzaam eten eigenlijk heel lekker is!’

Bewuste boodschap
Van Leeuwen Catering verzorgt met de concepten ONTDEK en FOOD4YOU inmiddels op zo’n 100 onderwijsinstellingen de gezonde en duurzame schoolkantine. Duurzaamheid komt terug door het gehele bedrijf. Van Stappershoef geeft als voorbeeld: ‘We maken gebruik van milieuvriendelijke disposables en groente en fruit zijn voor 80 procent duurzaam. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Ook de plofkip kom je bij ons niet tegen. Als je staat voor bewust leven, geldt dat ook voor de dieren.’

De vernieuwde ONTDEK-kantine in het Veurs Lyceum

De vernieuwde ONTDEK-kantine in het Veurs Lyceum

Samen gaan zij voor goud!

 

Peter Reenalda (Scholen Combinatie Zoetermeer) en Klaas van Leeuwen (Van Leeuwen Catering) ondertekenen een nieuw meerjarig contract voor exploitatie van de schoolkantine.

Peter Reenalda (Scholen Combinatie Zoetermeer) en Klaas van Leeuwen (Van Leeuwen Catering) ondertekenen een nieuw meerjarig contract voor exploitatie van de schoolkantine.

Scholen Combinatie Zoetermeer en Van Leeuwen Catering
Samen gaan zij voor goud!

‘Ga mee met de vernieuwingen in de maatschappij.’ Dat is het motto van de Scholen Combinatie Zoetermeer, een samenvoeging van het Stedelijk College en het Picasso Lyceum in Zoetermeer. Van Leeuwen Catering uit Leidschendam gaat daar na de zomervakantie 2017 opnieuw voor meerdere jaren de gezonde en duurzame schoolkantine verzorgen. Samen gaan zij voor goud!

 
De Gouden Schoolkantine is een initiatief van het Voedingscentrum, waarbij scholen verschillende ‘schalen’ kunnen verdienen naarmate het aanbod in de kantine gezonder is. De Scholen Combinatie Zoetermeer heeft aandacht voor de unieke talenten van leerlingen, en wil deze talenten ontwikkelen tot prestaties. De scholen staan midden in de maatschappij en willen daar een voortrekkersrol in spelen. Daar past de bewuste boodschap van Van Leeuwen Catering om gezond, duurzaam en sociaal bezig te zijn, uitstekend bij. ‘Als leerlingen al jong ontdekken dat gezond eten lekker is, maken zij later eerder een bewuste keuze’, legt Marco van Stappershoef, directeur Onderwijscatering bij Van Leeuwen Catering, uit. ‘Dit is natuurlijk niet alleen het geval bij voeding, maar speelt door in elke keuze die zij maken.’

Bewuste boodschap
‘Wij zijn bijzonder trots dat Van Leeuwen Catering als beste uit de bus kwam van vier aanbieders’, aldus Van Stappershoef. ‘Inmiddels verzorgen we voor ruim 100 scholen en beroepsopleidingen in Nederland de gezonde schoolkantine. We ‘verkopen’ de bewuste boodschap met trendy concepten (ONTDEK en FOOD4YOU) en zetten stevig in om het bewuste denken in het schoolbeleid te verankeren. Wij leiden leerlingen op in het cateringvak, en bieden stages en lespakketten aan. Wij zien dat als social return.’

Sociaal gezicht
Van Stappershoef: ‘Gezond, duurzaam en sociaal zijn onze kernwaarden. Dat zie je terug in onze gezonde en duurzame producten. Van Leeuwen Catering ondersteunt het Stedelijk College & Picasso Lyceum om leerlingen goed voor te bereiden op leven en werken in de maatschappij. Wij bieden extra kansen voor leerlingen door onze nauwe samenwerking met onderwijsinstellingen en het regionale bedrijfsleven.’

Gezond, duurzaam en betrokken
De Scholen Combinatie Zoetermeer is blij met de vernieuwde samenwerking. Na de zomervakantie wordt de kantine op het Stedelijk College verbouwd; streven is dat deze verbouwing na de herfstvakantie afgerond is. Henk van Oudenallen, Facilitair Manager bij het Stedelijk College Zoetermeer: ‘De schoolleiding en ouders zijn blij met het gezonde concept. Het is een geslaagde keuze.’ De kantines van de Scholen Combinatie Zoetermeer gaan voor een Gouden Schoolkantine!

Van Leeuwen Catering ontvangt Gouden Schaal Voedingscentrum

Afgelopen donderdag gaven de wethouders Gezondheid en Sport namens de gemeente Leidschendam-Voorburg op het Veurs Lyceum de aftrap van de campagne Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Tevens reikte het Voedingscentrum de Gouden Schaal uit aan Van Leeuwen Catering, omdat het Veurs Lyceum voldoet aan de nieuwste eisen voor een gezonde kantine.

Na het welkomstwoord door Charlotte van Thiel-Tuininga, rector van het Veurs Lyceum, gaf Van Leeuwen Catering een presentatie over het bedrijf, de achtergrond van het project en het belang van duurzaamheid en gezondheid voor jongeren. Vervolgens verduidelijkte de relatiemanager van JOGG, André van Schaveren, wat de campagne precies inhoudt. Met het uitreiken van het JOGG-bord aan wethouders Nadine Stemerdink en Floor Kist, JOGG-regisseur Miriam Blom, en beleidsambtenaar Monique de Booij startte de campagne officieel. Vervolgens zoomden de wethouders in op het ONTDEK project in de kantine van het Veurs Lyceum, waarna Iris Dros namens het Voedingscentrum de Gouden Schaal uitreikte aan Helen den Os van Van Leeuwen Catering. Ook de jongeren uit de leerlingenraad werden even in het zonnetje gezet.

 

Jongeren op Gezond Gewicht

Jongeren Op Gezond Gewicht zet zich in voor een gezonde omgeving voor jongeren, waarbij zij voeding, sporten en bewegen stimuleert door middel van samenwerking tussen private en publieke partijen. Al meer dan 121 gemeenten gebruiken deze aanpak. Zij tekenen een driejarige samenwerkingsovereenkomst waarin zij beloven initiatieven te ondersteunen die een gezondere leefstijl voor jongeren promoten. Tevens beheert JOGG het Akkoord ‘Gezonde Voeding op Scholen’. Dit Akkoord biedt cateraars, automatenleveranciers, producenten en andere toeleveranciers de mogelijkheid hun verantwoordelijkheid te nemen en gezonde keuzes in de schoolkantines promoten. Iedere ondertekenaar heeft de ambitie om in 2020 op minstens 25% van alle scholen een ‘gouden’ kantine (80% gezonde keuze – 20% uitzonderingsproducten) aan te bieden.

JOGG overhandigt een plaatsnaambord als bewijs dat gemeente Leidschendam-Voorburg zich inzet voor jongeren op gezond gewicht; de schoolkantine van Van Leeuwen op het Veurs Lyceum ontvangt de Gouden Schaal van het Voedingscentrum.

JOGG overhandigt een plaatsnaambord als bewijs dat gemeente Leidschendam-Voorburg zich inzet voor jongeren op gezond gewicht; de schoolkantine van Van Leeuwen op het Veurs Lyceum ontvangt de Gouden Schaal van het Voedingscentrum.

Gezondere kantines

Binnen het Akkoord wordt gewerkt met de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. Van Leeuwen ‘Catering op maat’ biedt al acht jaar een gezonde schoolkantine aan, waarbij duurzaamheid en sociaal ondernemerschap hoog in het vaandel staat. Deze zomer wordt de kantine in het Veurs Lyceum verbouwd volgens het ONTDEK-concept, waarbij dit de meest duurzame, gezonde en sociale schoolkantine van Nederland moet worden. Van Stappershoef: ‘We maken bijvoorbeeld gebruik van milieuvriendelijke disposables en groente en fruit zijn voor 80 procent duurzaam. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Ook de plofkip kom je bij ons niet tegen. Als je staat voor bewust leven, geldt dat ook voor de dieren. Ook leiden wij op onze eigen VL-Academie leerlingen op in het cateringvak, bieden stages aan en lespakketten. Wij zien dat als social return. We werken verder mee aan gemeentelijke programma’s zoals Jongeren in de Lift. Daarbij worden jongeren begeleid naar betaald werk. Ook steunen we lokale doelen, zoals acties op scholen, sport en scouting.’

Gezondere schoolkantines door cateraars en leveranciers

Vorige week is de voortgang van het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen bekend gemaakt door Jongeren op Gezond Gewicht. Van Leeuwen Catering heeft voldaan aan de afspraken die met Jongeren op Gezond Gewicht zijn gemaakt en hiermee de leefomgeving van jongeren op scholen een stukje gezonder gemaakt.

Lees hier het Persbericht van Jongeren op Gezond Gewicht.

img_1039 2

Next page →
© Copyright 2015 Catering op Maat